Moes-tuinieren: terug naar de basis

Door: Hermien de Bruijn-Franken

In mijn drukke bestaan, waarin ik alsmaar met mijn hoofd bezig ben en deels in een virtuele, digitale wereld leef met soms de nodige stress, is werken in de moestuin een terugkeer naar de essentie: lekker buiten bezig zijn met de aarde, letterlijk “aarden”, met geduld en toewijding de grond voorbereiden op zaaien, groeien, bloeien en oogsten. Moes-tuinieren werkt zeer ontspannend. Ik heb het moes-tuinieren met vallen en opstaan een beetje geleerd in mijn eigen tuin met kas in Salland. Zonder al te veel kennis en dus met veel mislukkingen.

Na mijn verhuizing naar Almelo in 2020 heb ik nog geen nieuwe moestuin aangelegd of elders gevonden. Alleen wat potten in de tuin en het zelf zaaien en opkweken achter glas, ook dat is al boeiend.

Via de contacten met Herenboeren Almelo komt begin dit jaar het aanbod van IVN/Natuurhus met een cursus moes-tuinieren langs. Dat spreekt mij meteen aan. Als lid van NIVON kan ik zelfs gratis deelnemen. Het lijkt me leuk om in groepsverband te leren en ervaringen uit te wisselen.

Het programma bestaat uit drie theoriedagen, een excursie naar een moestuin en 6 praktijkdagen in een moestuin naar keuze. Begin april starten we met een enthousiaste groep van bijna dertig mannen en vrouwen in het Natuurhus, met Martin Mulder als deskundige en enthousiaste leraar. Een theorieboekje van het IVN krijgen we mee naar huis als naslagwerk. Tijdens de eerste dag staan we vooral stil bij het belang van een goede bodem en de tweede cursusdag staat in het teken van teeltplanning. Begin juni volgt de laatste theoriedag.

Aangezien Herenboeren Almelo sinds kort gebruik kan maken van een grote moestuin aan de Zwaluwenstraat, wordt deze tuin voor mij de locatie voor de praktijkopdracht: oefenen met gereedschap, met zaai-, poot- en oogsttechnieken. Andere cursisten werken in het Doe-park of in een eigen tuin. Met een groepje hebben we binnenkort overleg over het teeltplan, dat we in de zomer samen gaan uitvoeren in de tuin aan de Zwaluwenstraat.

De komende maanden zijn we met enige regelmaat in de moestuin te vinden. Samen werken in de tuin lijkt me stimulerend en gezellig, en oogsten hoort er natuurlijk ook bij. Ik moet nog wel een nieuw ritme vinden om het moes-tuinieren te integreren in mijn andere bezigheden. De tijd zal het leren. Het wordt een drukke, maar leuke en leerzame zomer!

Deel dit bericht: